Porfestés

Porfestés – előkészítés

A porfestés előtt a felületkezelni kívánt anyagot minden szennyződéstő, zsírtól, előző esetleges bevonattól meg kelltisztítani. Erre több eljárás is alkalmazható, ami függ a munkadarab méretétől, anyagától, a korábbi bevonattól. A felület tisztítását követően zsírtalanítás és foszfátozás következik. Így növelhetjük a felület korrozióállóságát és egyben javítja a porfesték tapadását a felületre. Cégünk a zsírtalanítást és a foszfátozást két külön lépésben végzi.

Porfestés – technológia

A porfestés során műanyag por alapú színezett festéket hordunk fel elektrosztatikusan, valamint levegő befúvással egy adott felületre (általában fém) porfestő szórópisztoly segítségével ~100 kV feszültséggel. A fém felületén az elektrosztatikusan feltöltődött porfesték megtapad, amit 180-210 ℃-on beégetünk. Az így keletkezett felület kiválóan ellenáll a környezeti behatásoknak, kisebb mechanikai sérüléseknek, nem elhanyagolható szempont a tartós,  rugalmas, hő és UV álló bevonat.

Porfestés előnyei

Gyors termelést tesz lehetővé
Számtalan elérhető szín
Gazdaságos eljárás
Környezetkímélő techológia
Nincs károsanyag kibocsátás

Porfestett elemek, alkatrészek

Felni szinterés
Korlátok porfestése
Autóbuszok kapaszkodói
Ablakok, ajtók kilincsei
Futómű alkatrészek
Go-kart váz
Motorváz, kerékpár váz porfestése
Üzletberendezések, kínálók
Világítótestek, lámpák, rácsok
Lemezburkolatok, pl: hűtő, konvektor
Légtechnikai eszközök
Elektromos szekrények
Konzolok, állványok, polcrendszerek
Egyedi műszerek burkolata, váza
Veterán kilométeróra ház, műszerek burkolata

Porfestéssel szemben támasztott követelmények

A porfesteni kívánt munkadarab felülete legyen olaj, zsír, szilikonmentes, valamint egyéb mechanikai sérülésektől, karcolásoktól mentes.

A porfesték csak megfelelő tisztaságú felületre vihető fel. Amennyiben a felület korrodált, vagy egyéb szennyeződés, korábbi bevonat található rajta, azt el kell távolítani.

A porfesteni kívánt tárgyat technikai furattal kell ellátni, amennyiben nincs olyan lyuk, furat, vagy egyéb kialakított rész, ahol a tárgyat fel lehet akasztani

A porfestendő munkadarab ellen kell álljon 220 ℃-os hűmérsékletnek, 40 percen át.

Amennyiben a munkadarab összetett (pl: szerelt felni esetében), úgy az összeszerelésnél alkalmazott ragasztó, vagy szilikon a kemencébe égetéskor meglágyul, és kifolyik. Ezáltal a porfestett munkadarabot tönkreteszi. Ez pluszköltséget okoz.